SSUUHH

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka

O SSUUHH

 

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH) (dalje u tekstu: Savez) predstavlja krovni nacionalni središnji savez s ciljem organizacije provedbe uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Republike Hrvatske.

Savez je samostalna nestranačka organizacija dragovoljno udruženih uzgajivača pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak u Republici Hrvatskoj radi zaštite i promicanja zajedničkih gospodarskih i interesnih ciljeva.

Kao krovna organizacija Savez želi udružiti sve uzgajivače izvorne pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak kako bi zajedničkim radom unaprijedili genetski potencijal i organizirali tržište, s željom da što veći broj uzgajivača u uzgoju ove pasmine konja pronađe egzistenciju za sebe i svoju obitelj.

Cilj Saveza je zaštita i promicanje s razvojem i unapređenjem uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak u Republici Hrvatskoj (i u svijetu).

Hrvatski hladnokrvnjak brojčano je najbrojnija izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Danas, kada je izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, postao je pasmina s novim vrijednostima. Pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije, je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima u prehrani ljudi. Kao sredstvo očuvanja i razvoja ruralnih krajeva kroz profitabilnu ekološku proizvodnju, hrvatski hladnokrvnjak ujedno si samostalno osigurava olakotno očuvanje kao izvorne pasmine konja.